Vegetariánství

Otázka: Nechci jíst maso ani mléko, na co si mám dát pozor?

Docela častá otázka, která se týká vegetariánství či veganství. Jak se zdravě stravovat bez masa, vajec a mléka? Důvody proč omezit příjem živočišných produktů jsou známé a dotýkají se zdraví, ekologie a zejména životních podmínek zvířat. Kdo se nad tím ještě nezamýšlel, může se podívat na přednášku Garyho Yourofsky na youtube.

Odpověď: Jíst zdravě a nejdřív jídelníček rozšířit

Než začneme cokoli omezovat, je lépe obohatit jídelníček o všechny potřebné živiny. Nabízím následující otázky, z nichž se každou můžete zabývat jeden týden.

Zamyslete se:

  • Mám čas na kvalitní a čerstvé jídlo?
  • Mám ke každému jídlu dostatek zeleniny nebo ovoce?
  • Jím kromě běžného pečiva i celozrnné obiloviny?
  • Mám každý den porci luštěnin (nebo tofu/tempehu)?
  • Dávám přednost kvalitním tukům (za studena lisované oleje, ořechy a semínka)?
  • Nekonzumuji příliš mnoho cukru, sladkostí, soli nebo alkoholu?

Rizika vegetariánství

Vegetariánů se týká také otázka vitaminu B12, který je vhodné zabezpečit pomocí doplňků stravy, protože ani fermentované rostlinné potraviny pravděpodobně nejsou jeho spolehlivým zdrojem. Co se týče kvality a koncentrace živin, je velmi důležité zařadit alespoň párkrát do týdne miso polévku se zeleninou a mořskou řasou. Miluše Kubíčková dokonce tvrdí, že bez misa by se lidé do vegetariánství pouštět neměli. A zakladatel antroposofické filosofie Rudolf Steiner ještě závažněji varuje: „Vegetariánství bez duchovního úsilí vede k nemoci!“

Miso polévka s řasou Wakame, tofu a zeleninou

Podaří-li se nám naplnit uvedené požadavky, zajistili jsme si bohatý příjem vitaminů, minerálních látek, sacharidů, vlákniny, bílkovin i tuků. To by vlastně měl být cíl pro každého, ať už si pak na talíři nechá místo na maso nebo nenechá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..