Význam Omega-3 ve výživě člověka
Z hlediska historie a vývoje lidstva je zajímavý moment vzestup řecké a římské civilizace spojený s rozvojem myšlení, filosofie, umění, přírodních věd. Jeden z podstatných důvodů a podporujících vlivů tohoto náhlého posunu vědomí spočíval už tenkrát ve středomořské dietě, která je známá každodenní konzumací ryb a olivového oleje. Toto zjištění mi otevřelo oči a vedlo před lety k přehodnocení názoru na striktně veganské výživové směry a hledání nejkvalitnějšího zdroje Omega-3 mastných kyselin. Zdravotní benefity plynoucí z jejich pravidelného příjmu v potravě jsou totiž skutečně zásadní.
Civilizační onemocnění a chronický zánět
Četné vědecké výzkumy odhalují, že velká část civilizačních nemocí, které jsou dnes zásadní hrozbou pro naše zdraví, má své kořeny ve výživě a v chronickém zánětlivém procesu. Nedostatečné povědomí o této problematice vede k potřebě širší osvěty. Jaké jsou hlavní příčiny rozvoje chronického zánětu, a jaké kroky můžeme podniknout, abychom se uchránili před jeho škodlivými účinky?
Chronický Zánět – Skrytá Hrozba
Narůstá počet civilizačních onemocnění, které mají svůj původ v chronickém zánětu. Zatímco akutní zánětlivá reakce nám pomáhá zvládat stres, infekce a další reálná nebezpečí, dlouhodobě probíhající zánětlivá reakce může být provokována různými vnějšími i vnitřními faktory, a výzkum ukazuje na silnou souvislost právě s naší dietou.
Esenciální Nenasycené Mastné Kyseliny
Nevhodný poměr Omega-6 a Omega-3 mastných kyselin hraje klíčovou roli ve vzniku chronického zánětu. Tyto živiny jsou pro nás esenciální (jinak než z jídla je tělo nezíská) a je důležité, aby jejich poměr v naší stravě byl blízký
ideálnímu stavu 3:1,
kde Omega-6 jsou prozánětlivé a Omega-3 mají naopak protizánětlivé účinky. Váš aktuální stav zjistíte pomocí Zinzino testu z kapky krve!
Nedostatek Omega-3 v Moderní Době
Proč je zrovna v dnešní době nedostatek Omega-3 (EPA a DHA) tak závažný problém? Důvodem je nedostatečná konzumace mořských ryb a mořských řas, a pak vliv průmyslové výroby potravin, kdy často dochází ke zvyšování obsahu Omega-6 mastných kyselin, zatímco obsah Omega-3 dramaticky klesá. Tento stav je důsledkem změn ve složení naší stravy a využití průmyslových olejů, jako jsou slunečnicový či sójový olej.
Chronický Zánět a Jeho Vliv na Zdraví
Chronický zánět je pomalý a často neviditelný narušitel lidského zdraví. Postihuje kardiovaskulární systém, mozek, kosti, klouby, srdce a chrupavky a může stát za vznikem mnoha neinfekčních nemocí. Mezi nejčastější patří osteoporóza, artróza, vysoký krevní tlak, ateroskleróza, neurodegenerativní onemocnění a mnoho dalších.
Jak Předcházet Civilizačním Nemocem?
Moderní výzkumy ukazují, že až 90 % civilizačních nemocí lze předejít. Zejména změnou stravovacích návyků a orientace životního stylu směrem k chování, které snižuje zánětlivost, a omezení vlivů, které zánět podporují. Kromě správně výživy k tomu přispívá například dostatečný pitný režim, pravidelná pohybová aktivita a práce s dechem.
Klíčem ke zdravějšímu životu je uvědomění si významu správné rovnováhy Omega-3 a Omega-6 mastných kyselin, spolu s poučením o tom, jaké potraviny nás mohou chránit před zánětlivými procesy, či naopak, které z nich bychom měli omezit.
Omega-3 při nemoci, ve sportu a u dětí
Správná výživa zlepšuje výkon a regeneraci u sportovců a patří do ní také doplněk s Omega-3, které je jinak v běžné stravě nedostatek a která je esenciální. Podobné platí i u dětí, kde byl opakovaně zaznamenán pozitivní efekt na pozornost, emoce (ADHD), rozvoj kognitivních funkcí, prevence alergií… Vliv na mnohá chronická onemocnění dokumentuje následující obrázek.
Ideální řešení
Nejjistější a nejjednodušší způsob, jak docílit správného poměru Omega-6 : Omega-3, je konzumace kvalitního rybího oleje s polyfenoly. Polyfenoly efektivně chrání Omega-3 s dlouhými řetězci (EPA a DHA) před oxidací tak, aby mohly být v organismu spolehlivě integrovány (vstřebány) do buněčných membrán. A samy o sobě jsou významným podporovatelem imunity.
Z těchto důvodů Zdravotní Protokol obsahuje nejkvalitnější zdroje omega-3 mastných kyselin a polyfenolů, vitaminy, minerálními látky a další mikronutrienty, spolu se směsí prebiotické vlákniny – potravou pro přátelské střevní bakterie.
Pozor na kvalitu a zdroje
Pro další studium mechanismů, jak nám Omega-3 mastné kyseliny pomáhají odkazuji na článek na brainmarketu, který je i zdrojem zde použité infografiky. Jako obecné řešení nevhodného poměru mastných kyselin (bez objektivního testu) nabízí olej z tresčích jater. Ano, je na objem o polovinu levnější a „výjimečně čistý,“ ale…
- neobsahuje polyfenoly, které by mastné kyseliny chránily před oxidací
- pochází z jater, orgánu detoxikace tresky – masožravé ryby, tudíž riziko akumulace toxických látek z prostředí, zejména těžkých kovů, je u takového produktu výrazně zvýšené
- vybírejte pečlivě a zodpovědně, pro zdraví svoje a svých dětí se vyplatí dělat věci pořádně
- Zinzino používá olej z drobných ryb živících se řasami a planktonem a nebo vaganský zdroj z pěstovaných mořských řas, aby byla možná zátěž těžkými kovy co nejmenší
Prebiotická vláknina
Důležitější, než „miliardy živých bakterií“ v jogurtech a potravinových doplňcích, je jejich kvalitní výživa prebiotickou vlákninou. Nejnovější doporučení vycházející ze studií na lidech i zvířatech počítají s ideálním příjmem nikoli 30, ale 40 gramů pestré směsi dietní vlákniny za den. Ideální je v tomto případě preparát Zinobiotic+, který obsahuje vlákninu z 8 zdrojů. Je součástí našeho Zdravotního Protokolu, protože:
- vyživuje přátelské střevní bakterie
- napomáhá tak zdraví střev a imunitě celkově
- snižuje kolísání hladiny cukru po jídle
- snižuje vstřebávání a tvorbu „zlého“ cholesterolu
Zinobiotic+ se postará o obnovu zdravých funkcí střeva, imunity a psychiky cestami naznačenými v článku o významu probiotik a prebiotik při hubnutí. A připraví půdu pro účinné vstřebávání živin.