Nejzdravější fermentovaný sójový výrobek
Jedná se o celé uvařené sójové boby, které během fermentace speciální kulturou pomalu tají a vzájemně se spojují slizem. Natto lze se speciální kulturou, podobně jako Tempeh, vyrobit doma, ale cena v obchodech se zdravou výživou je velmi příznivá vzhledem ke zdravotním benefitům, které jeho pravidelná konzumace přináší. Celkově detoxikuje tělo, rozjasňuje a omlazuje pleť
Do češtiny se dá slovo Natto přeložit jako „zahalené boby”. Prodává se chlazené v krabičce a je určeno ke konzumaci bez velké tepelné úpravy, jen se musí vhodně ochutit. Já Vám nabízím rychlý a labužnický recept, ale pozor – chuť a konzistence samotného Natta ne každému vyhovuje. Tato úprava připomíná zrající sýry anebo lépe tvarůžkovou pomazánku.
Rychlý recept
V misce důkladně vidličkou promícháme 1/2 balíčku Natta (75 g), 1/2 na jemno nakrájené cibule, 1 lžíci hořčice a 1 lžíci sojové omáčky. Necháme chvíli odležet a podáváme jako pikantní ozdobu třeba na rýži nebo jako pomazánku.
Natto je dobrým zdrojem bílkovin, vitaminů skupiny B, železa, zinku a vápníku. Je také hlavním zdrojem vitaminu K2 ve výživě, i pro výrobu doplňků stravy na podporu mineralizace kostí a léčbu osteoporózy. Své místo má i ve východní medicíně, celkově posilňuje a zahřívá, používá se pro úpravu trávení, zlepšuje funkci ledvin a pohlavních orgánů. Jeho každodenní konzumace je tajemstvím jemné pleti japonských žen! (Kushi, M.: Potraviny – lék náš vezdejší.)
Napsat komentář