
Hlavně opravdové jídlo, až pak možná super-potraviny
Zdá se, že se tzv. super-potraviny docela dobře prodávají. Asi jste si všimli chia semínek, konopného proteinu, mladého ječmene nebo tablet chlorelly. Vedle domu máme billboard hlásající, že goji je nejzdravější ovoce na světě a že si máme koupit nějakou šťávu z něj.
Některé z těchto potravin nám prý mají zabezpečit zdraví téměř bez práce, sic za poměrně vyšší cenu. Ale i když nám na penězích nezáleží, neměli bychom se nechat ošálit lákavou vidinou zázračného léku, zde potraviny. Jistě, některé bylinky nebo potraviny mohou při konkrétní nemoci pomoci, ale to se týká i – a zejména – těch úplně obyčejných.
Jednou za čas je taková super-potravina jistě dobrá, ale je třeba nestavět jen na ní a dbát na pestrost. Níže uvádím konkrétní alternativy, které se mi osvědčily a které jsou podle mě také super:
Chia semínka
jsou zdrojem omega-3 esenciálních mastných kyselin (a vlákniny, jak jsem se dozvěděl od jedné paní prodavačky – pěkně drahá vláknina). Lněné semínko není o nic horší v tvorbě slizu (rozpustná vláknina), ale ani v obsahu kvalitních omega-3 tuků.
Konopný protein
jako sportovní doplněk obsahuje ideální poměr aminokyselin. To jistě ano, ale třeba dýňový proteinový prášek není o nic horší, navíc je bohatý na zinek (momentálně zkouším).
Zelený ječmen a chlorella
Ječmen a vlastně i chlorella GREENWAYS může zastoupit dostatek zeleniny, i syrové a zelené natě. Ale opravdu dostatek, tj. alespoň 500 g každý den.
Hlavní je jídlo, které může být na talíři třeba každý den a které ideálně nemuselo cestovat přes půl světa. Vždyť i takový oběd v podobě dušené zeleniny s jáhlami, marinovaným tofu a jarní cibulkou kromě toho, že dodá všechny potřebné živiny, ještě příznivě působí na žaludek, slinivku a slezinu. Ten hladivě hřejivý pocit v břiše jistě znáte…