
Už se blíží jaro, příroda se probouzí, a proto se hodí přidat do jídelníčku naklíčené potraviny. Oblíbil jsem si pohanku, která se dá použít jako základ rychlých pokrmů na sladko i na slano. Dnes doporučuji rychlý, svěží, ale stále trochu zimní salát právě z ní. Nejvíce času zabere loupání mandlí, jinak je to vážně rychlovka.
Jen pozor na kvalitu, tmavě hnědá pohanka je loupaná za tepla, proto už klíčit nedokáže. Je třeba vybrat zelenou, loupanou pohanku nebo kroupy z ní. Stejně tak některé levné luštěniny neklíčí, například obyčejná čočka Billa-Clever nebo Albert-Basic. Tak by to rozhodně nemělo být – semínka, která neklíčí nedoporučuji jíst vůbec, v jakékoli úpravě. Život v nich už byl při výrobě zničen.
Klíčení pohanky nebo obilovin nebo luštěnin:
Přebraná semínka namočíme přes noc do vody, ráno slijeme a uložíme v ne příliš tlusté vrstvě na cedník, misku nebo talíř. Alespoň dvakrát denně propláchneme studenou vodou a necháme klíčit na vzduchu při pokojové teplotě několik dní, dokud klíčky nenarostou. Potom uložíme v uzavíratelné nádobě do lednice, kde klíčky vydrží až týden.
Recept na 2 porce salátu
- hrnek naklíčené pohanky (stačí 2 dny klíčit)
- hrst namočených a oloupaných mandlí
- 2 až 3 lžíce červeného kysaného zelí nebo pickles
- drobné kousky z 1 růžičky brokolice
- špetka kmínu nebo jiného koření
- sušené černé olivy na ozdobení
- mořská sůl a trocha oleje
Všechny suroviny smícháme, zakápneme olivovým či konopným olejem a podáváme na snídani nebo na svačinu.