Natto – sójové „tvarůžky“

Aktualizováno: 13 června, 2021
Navigace:
Doba čtení: 1 min

Japonská zrající lahůdka pro odvážné – recept na Natto

V jednom z článků jsem psal o přednostech fermentovaných sójových potravin, a tak se dnes podíváme na nejzdravější a zároveň nejvíce svérázný tradiční sójový výrobek, na Natto.

Fermentované nebo česky kvašené potraviny hrály vždy důležitou roli ve stravování a objevují se na různých místech v různých podobách: kefír, jogurt, kysané zelí, kváskový chléb, pivo, sojová omáčka, Natto. Fermentace totiž usnadňuje trávení (což je zvlášť důležité u sóji, viz zmiňovaný článek), zlepšuje chuť, konzervuje, obohacuje o vitaminy…

Natto se po delší době nedostupnosti opět objevilo na českém trhu, a proto je třeba na něj upozornit. Jedná se o celé uvařené sójové boby, které během fermentace speciální kulturou pomalu tají a vzájemně se spojují slizem. Do češtiny se dá slovo Natto přeložit jako „zahalené boby”. Prodává se chlazené v krabičce a je určeno ke konzumaci bez velké tepelné úpravy, jen se musí vhodně ochutit. Já nabízím rychlý a labužnický recept, ale pozor – chuť a konzistence samotného Natta ne každému vyhovuje. Tato úprava připomíná zrající sýry anebo lépe tvarůžkovou pomazánku.

Rychlý recept

V misce důkladně vidličkou promícháme 1/2 balíčku Natta (75 g), 1/2 na jemno nakrájené cibule, 1 lžíci hořčice a 1 lžíci sojové omáčky. Necháme chvíli odležet a podáváme jako pikantní ozdobu třeba na rýži nebo jako pomazánku.

Natto je dobrým zdrojem bílkovin a tuků, vitaminů skupiny B, železa, zinku a vápníku. Je také hlavním zdrojem vitaminu K2 ve výživě i pro výrobu doplňků stravy na podporu mineralizace kostí a léčbu osteoporózy. Své místo má i ve východní energetické medicíně, celkově posilňuje a zahřívá, používá se pro úpravu trávení, zlepšuje funkci ledvin a pohlavních orgánů. (Kushi, M.: Potraviny – lék náš vezdejší.)

Pomohl vám článek?
Dislike 0
Předchozí: Lněnky – lněné chipsy
Další: Přehled sójových výrobků

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Máte otázky k výživě, vaření, pohybu nebo zdraví?