Lněnky – lněné chipsy

Aktualizováno: 5 května, 2021
Navigace:
Doba čtení: 1 min
Domácí lněnky

Na Slunci sušené lněné chipsy – konečně zdravá slaná pochutina

Už jste zkoušeli vařit, péct nebo sušit (jídlo, ne prádlo) na Slunci? V létě je k tomu ideální čas, stejně jako na zvýšenou konzumaci syrových potravin. Po minulém tipu na smoothie se tak s vámi podělím o další oblíbený recept na domácí sušené chipsy ze lněného semínka, které mohou být ochucené pokaždé jinak, na slano i na sladko. Než jsem je objevil, nevěděl jsem, co se lnem dělat, a tak jsem jen občas sypal drcená semínka na hotové jídlo. Chuťově nic moc, přitom je to tak zdravá potravina. Teď s radostí chroupu len každý (tý)den. Stačí namočit semínka a nazítří, pokud bude teplo, jsou chipsy hotové.

Chutí skvěle nahradí obyčejné bramborové lupínky, ale nutričně je úplně převálcují. Neobsahují žádné nekvalitní a ještě k tomu přepalované tuky ani spoustu rafinované soli, pokud ji tam nedáte.

Lněná semínka jsou bohatá na omega-3 esenciální mastné kyseliny, přírodní antioxidanty (vitamin E, flavonoidy), proteiny i minerální látky. Zvláště první dvě jmenované složky působí preventivně i léčebně na onemocnění srdce a cév, cukrovku, rakovinu, stejně jako podporují imunitu. Přidáním cibule, kysaného zelí nebo česneku se efekt i chuť ještě zlepší. Významný je také 30% obsah vlákniny. Proto, tak jako u všech přirozených potravin, nezapomeňte pořádně kousat.

Recept na lněné chipsy:

12 hodin namočená lněná semínka (100 g) lehce propláchneme a přecedíme. V misce k nim přidáme koření – například 1/2 lžičky kvalitní mořské soli, 1 lžičku majoránky, 1 lžičku kmínu, 1 malou nasekanou cibuli, 2 lžíce nakrájeného kysaného zelí. Promícháme a rozetřeme v tenké vrstvě na plech nebo sušicí síto vyložené papírem na pečení. Sušíme v létě několik hodin na Slunci, v zimě na topení nebo v troubě do 40°C.

Pomohl vám článek?
Dislike 0
Předchozí: Kysané zelí a pickles
Další: Natto – sójové „tvarůžky“

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Máte otázky k výživě, vaření, pohybu nebo zdraví?