
Ostraněním pecek a rafinací potravin přicházíme o potřebné živiny
Kolik života se asi ukrývá v ovoci, které už nemá semínka? Žádný. Přirozené potraviny jsou přeci přirozeně plné živin. Šlechtěním a genetickými modifikacemi se možná stanou na pohled lákavějšími, ale zároveň něco ze své úplnosti ztrácejí. Plodnost!?
Podívejte se na hroznové víno bez pecek, že na jejich místě něco chybí. Ta střední oblast není úplně v pořádku, například bývá rozměklá. Navíc se dodatečně zjistilo, že zrovna hroznová semínka obsahují 20krát silnější antioxidanty než je vitamin C. Dají se dnes koupit jako výživový doplněk.
Síla a dokonalost přírody
Ono to ale v přírodě všechno je v podobě neupravovaných potravin (whole food). Hroznové víno se semínky, jablko s jádry, meruňka s peckou se tradičně používaly dokonce k léčbě a prevenci nemocí. (Samozřejmě, všechny pecky člověk nejí.) Podobně jsou důležitá celá obilná zrna, za studena lisované oleje. To, co normálně vyrostlo a nebylo rafinováno. To je ZÁKLADNÍ PŘEDPOKLAD zdravé stravy.
Sebelepší doplňky a instantní koktejly s „dokonale vyváženým” poměrem živin jsou vždy jen definovanou směsí látek, jejichž účinek známe (tušíme) a požadujeme. Mnohé další prospěšné však unikají.