Říj

17

Vaříme s Borysem: Palačinky

By borys

První díl “Vaříme s Borysem” na novém blogu si přímo koleduje o nějaký extra recept. Proto jsem si pozval i extra hosta – není to nikdo jiný než samotný Miro Rýzek. Pokud se pozastavíte nad Mirovým přijímením a mírně pragmaticky se zamyslíte (přičemž budete muset zapojit těch svých pár zbývajících mozkových buněk), snadno si vydedukujete, co budeme dnes připravovat. Bystřejší z vás jistě hádají správně – řízky to nebudou, dnes si dáme palačinky! Logické.

Takže, cíl je jasný – stvořit poživatelnou palačinku. Ale jak na to?

Na těsto palačinky budou potřeba následující suroviny:

  • 1 litr mléka
  • 400g hladké mouky
  • 4 vajíčka
  • 80 gramů cukru
  • sůl
  • 50ml minerálky

A na samotnou náplň:

  • 250g tvarohu
  • kelímek 30% smetany
  • vanilkový cukr
  • podle chuti vanilková zmrzlina, šlehačka, Granko

Nejprve si musíte připravit palačinkové těsto. To je ze všeho nejjednodušší – do nějaké (ideálně plastové) misky nalijete trochu minerálky a potom tam přisypete mouku a cukr, zalijete mlékem, přidáte vajíčka a nakonec trochu dosolíte. Všechno se nakonec musí velmi důkladně promíchat.

Miro radí:

“Z vlastných skúseností nedoporučujem zapínať na mixéry funkciu TURBO, lebo všéétkóó naokolo bude zadrbanéé…”

Zatímco připravujete těsto, plotýnka se rozpaluje na nejvyšší level. Až je dostatečně horká, položíte na ni teflonovou pánvičku a přidáte jednu čajovou lžičku oleje. Olej musíte nádherně rozlét – nejlépe pohybem “od sebe – k sobě” a potom “doleva – doprava”.

Krása celé palačinky stojí na tom, jak potom těsto nalejete. Nejlepší je udělat to tak, že pánvičku nahnete a těsto dáte na okraj. Potom ji plynule a opatrně nahýbáte do všech stran, aby se hezky rozlilo. Nesmí tam být díry – po pár vteřinách to už nejde opravit metodou “nahýbání a přelévání”, ale když to uděláte rychle, můžete vzniklou díru “zakápnout” troškou nového těsta.

Důležité je převracení. Tuto techniku Miro pracovně nazval “vyondit a prejebat” – chce to trochu cviku, ale se základním stupněm šikovnosti a znalostí Lagrangeových rovnic druhého druhu v nejobecnějším tvaru to zvládnete hned. Když provádíte vyondění, děláte to tak, že pánvičkou verzatilně třepete v axiálním směru, čímž ji uvolníte a ona hezky klouže. Následně ji prejebete, tedy vyhodíte do vzduchu a otočíte. Má to obrovskou výhodu – nezašpiníte tím žádný vercajk, ani palačinku nepotrháte.

special guest - šéfkuchař Miro

Nejlepší náplň je podle mě krémová. Hodně lidí tam dává marmeládu, ale krém je prostě vyšší level. Vanilkovou krémovou náplň namícháte v nějaké misce, a to tak, že tam dáte tvaroh, ten zalijete smetanou na šlehání (pozná se tak, že se prodává v modrém kelímku a má 30% volume) a nakonec přisypete sáček vanilkového cukru. Obsah misky teď už rutinně, nicméně důkladně zamícháte.

Palačinky můžete podávat tak, že je natřete lžičkou krému, zamotáte, polejete grankovou polevou a nahodu dáte šlehačku.

A protože ve správné aristokratické společnosti (což já a Miro bezesporu jsme) nesmí chybět po dobrém jídle dobrý aperitív, doporučuju spláchnout palačinky třeba Fernetem. Náš nejoblíbenější je Fernet Stock Z Generation, mezi kybernetiky familiárně přezdívaný jako Z-transformace.

2 Responses so far

Dobrý recept, Marťo, mám to skoro stejné, jen bez minerálky.

Říkal jsi, že je jenom v zástěře :D.. Jestli tohle je jenom v zástěře, tak to teda nevim :D..

Leave a comment